Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Δευτέρα 9 Μαρτίου 2009

Αποτείχιση !

"...Ο πρωτοπρεσβύτερος Σταύρος Βάϊος, κληρικός της ιεράς μητροπόλεως Φθιώτιδος, σήμερα 11 Μαρτίου 2009 έκαμε επίσημη δήλωση ΑΠΟΤΕΙΧΙΣΕΩΣ του από την Εκκλησία της Ελλάδος.
  Ο π. Σταύρος δεν θα ενταχθή σε κανένα εκκλησιαστικό σχήμα, ούτε του νέου, ούτε του παλαιού ημερολογίου, αλλά θα παραμείνη ΑΠΟΤΕΙΧΙΣΜΕΝΟΣ κατά τα πατερικά πρότυπα. Το αίτιο της "αποτείχισης" είναι η πορεία της Εκκλησίας της Ελλάδας προς τον οικουμενισμό ..."

    Τι είναι αποτείχιση κατά τα πατερικά πρότυπα; Λέει ο  Γερμανός Β΄ Κωνσταντινουπόλεως : 
  "..μήτε σε εκκλησία να συγκεντρώνεστε μαζί τους, μήτε να παίρνετε οποιαδήποτε ευλογία από τα χέρια τους. Είναι καλύτερα να προσεύχεσθε στο Θεό στα σπίτια σας μόνοι, παρά να συγκεντρώνεσθε στην εκκλησία μαζί με τους Λατινόφρονες..".
 
   Eκ πρώτης όψεως η αντίδραση στον οικουμενισμό και τους παπικούς δεν μπορεί παρά να είναι αξιέπαινη ..
 
   Αν αναλύσουμε πιο προσεκτικά την είδηση θα διαπιστώσουμε οτι ..
(1) Αποκαλύπτεται οτι στην πραγματικότητα υπάρχουν διάφορα εκκλησιαστικά σχήματα του "παλαιού" και του "νέου" ημερολογίου . 
(2) Η αποτείχιση συνήθως γίνεται για να αποκοπούν κάποιοι πιστοί από τους λατίνους , με τους οποίους όμως οι δογματικές διαφορές δεν είναι τόσο σημαντικές και έχουν μάλλον καλλιεργηθεί επι τούτου . Θα είχε αξία να βλέπαμε κάποιον να αντιδρά στη θρησκοληψία , την ειδωλολατρεία , την τριθεία, την μαριολατρεία , την πτωματολαγνεία, την αγιολατρεία , την πατερομανία , την δεισιδαιμονια και τόσα άλλα ..Αυτά όμως είναι τα ίδια σε ανατολή και δύση , σε βορρά και νότο..
(3) Η αντίληψη που προσπαθεί να περάσει μέσα απο αυτό , οτι δηλαδή είναι καλύτερο να προσεύχεσαι μόνος σου χωρίς αδελφούς , είναι μια ύποπτη πρακτική που έχει χρησιμοποιηθεί κατά κόρον στις "προτενσταντικές" ομάδες και οι προθέσεις είναι συνήθως προφάσεις εν αμαρτία. Εάν η εκκλησία που βρίσκεσαι φτάσει σε σημείο κατάπτωσης τέτοιο που είναι προτιμότερο να μην έχεις κοινωνία με τους υπόλοιπους , τότε τι νόημα έχει η αποτείχιση ; O έντιμος , ο πιστός άνθρωπος φεύγει απο εκεί που ο Θεός δεν υπάρχει πλέον .
(4) Διαβάζουμε αλλού οτι "..Ο π. Σταύρος ανοίγει τον δρόμο να σχηματισθεί η ΑΓΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ των ΑΠΟΤΕΙΧΙΣΜΕΝΩΝ.."   Δέν πρέπει να ξεχνάμε οτι και οι διαφορες ομάδες παλαιοημερολογητών στην ουσία είναι εκκλησίες αποτειχισμένων..Επομένως μια τέτοια κίνηση στην πραγματικότητα μπορεί να υποκρύπτει άλλες σκοπιμότητες ..Τέλος είναι αλήθεια οτι ο Βάιος περίμενε να βγεί στην σύνταξη , και έκανε την κίνηση εκ του ασφαλούς ;
 
-Πάντως ελπίζουμε η κίνηση να είναι ειλικρινής και ευχόμαστε στον πρεσβύτερο Βάιο και εις ΑΝΩΤΕΡΑ !