Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2009

Τα λεφτά πέταξαν, τα κοτόπουλα όχι

Η πιο ενδιαφέρουσα, χωρίς αμφιβολία, υπόθεση της «Αλληλεγγύης» είναι αυτή με τα... κοτόπουλα, με πρωταγωνιστές τους Ευριπίδη Στυλιανίδη (τότε υ­φυπουργό Εξωτερικών) και Δημήτρη Φουρλεμάδη, ουσιαστικό αφεντικό της ΜΚΟ. Η ιστορία γνωστή στο πανελ­λήνιο, τώρα όμως έρχονται στο φως και νέες λεπτομέρειες.
Την εποχή που η νόσος των πουλερικών έκανε θραύση και οι Έλληνες πτηνοτρόφοι ήταν στα πρόθυρα οικονομικής καταστροφής, η κυβέρνηση αναλαμβάνει τη στήριξή τους με έναν πρωτότυπο τρόπο. Το υπουργείο Εξωτερικών αποφασί­ζει να τα στείλει στην Αφρική, με μοχλό την «Αλληλεγγύη». Υ­πογράφεται η σχετική σύμβαση με συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης και δίνονται τα χρήματα στην οργάνωση. Τελικά, όμως, τα αφρικανικά κράτη δεν παραλαμβάνουν τα κοτόπουλα, υπό το φόβο ότι θα είναι μολυσμένα.
Η σύμβαση λήγει, τα κοτόπουλα παραμένουν στα χέρια της «Αλληλεγγύης» και το υπουργείο ζητάει πίσω τα χρήματα του προγράμματος, συγκεκριμένα 5,6 εκατ. ευρώ. Λεφτά δεν υπάρχουν όμως στο ταμείο της «Αλληλεγγύης» -άγνωστο γιατί- και την κατάσταση αναλαμβάνει να σώσει ο εφοπλιστής Ν. Φράγκος, ο οποίος διατηρεί καλές σχέσεις με εκκλησιαστικούς παράγοντες και δέχεται να δώσει ολόκληρο το ποσό. Το ποσό επιστρέφεται στο Δημόσιο στις 30 Οκτωβρίου 2006, μετά από 10 ημέρες όμως η σύμβαση ΥΠΕΞ και «Αλληλεγγύης» επαναϋπογράφεται. Τη φορά αυτή αλλάζει το περιεχόμενο της σύμβασης και τα κοτόπουλα... προορισμό. θα τα στείλουν στο Ιράκ, λένε τότε. Το υπουργείο δίνει 6 εκατ. ευρώ για την απο­στολή τους, αλλά και πάλι δεν θα φτάσουν ποτέ, τη φορά αυτή λόγω των πολεμικών συρράξεων στην περιοχή. Ο εφοπλιστής παίρνει πίσω τα χρήματά του.
Τα κοτόπουλα παραμένουν αποθηκευμένα στη χώρα μας, κάποια από αυτά βρίσκονται κάποια στιγμή αλλοιωμένα και οδηγούνται στη χωματερή. Το υπουργείο, μετά και τη λήξη της δεύτερης σύμβασης ζητάει πίσω τα χρήματα, πλην όμως ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος... Όπως φημολογείται ε­ξάλλου, ενώ είχε λήξει το πρόγραμμα, τον Απρίλιο του 2007, η «Αλληλεγγύη» υπέγραψε συμφωνία με μεταφορέα, με την πρόβλεψη αποζημίωσης 520.000 ευρώ σε περίπτωση μη ε­κτέλεσης του έργου.
 
Το ΥΠΕΞ απευθύνει σειρά επιστολών προς την «Αλληλεγ­γύη»,
και 15 ημέρες πριν τον θάνατο του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου ζητάει τα χρήματα και με καταλογιστική πράξη. θα ακολουθήσει άλλη μία, δύο μήνες μετά, το Μάρτιο του 2008. Καταλογιστικές πράξεις που θα παραμείνουν, καθώς ακού­γεται, στο κρυφό αρχείο της ΜΚΟ. Τις πράξεις αυτές τις έχει προσβάλει τώρα στο Ελεγκτικό Συνέδριο και ουδείς γνωρίζει ωστόσο πότε θα εκδικαστεί η υπόθεση.