Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Σάββατο 18 Απριλίου 2009

Το χέρι του Θεού

Ένα μικρό, πυκνό αντικείμενο διαμέτρου μόνο είκοσι χιλιομέτρων είναι υπεύθυνο για αυτό το όμορφο νεφέλωμα στις ακτίνες-Χ που έχει μήκος 150 έτη φωτός. Στο κέντρο αυτής της εικόνας - που τραβήχτηκε από το Παρατηρητήριο Chandra των ακτίνων-Χ της NASA - είναι ένα πολύ μικρό και ισχυρό πάλσαρ, γνωστό και ως PSR B1509-58, ή για συντομία B1509. Το πάλσαρ είναι ένα περιστρεφόμενο πολύ γρήγορα άστρο νετρονίων, που σκορπίζει γύρω του στο διάστημα ενέργεια, με αποτέλεσμα να δημιουργεί πολύπλοκες και περίεργες δομές, η μία των οποίων μοιάζει με ένα μεγάλο κοσμικό χέρι ή όπως ονομάστηκε το Χέρι του Θεού.


Σε αυτή την εικόνα του Chandra τα χρυσό-κόκκινα φώτα είναι στην πραγματικότητα μέρος ενός γειτονικού νέφους αερίων, το οποίο έχει ενεργοποιηθεί από τον άνεμο ηλεκτρονίων και ιόντων που φεύγουν από το πάλσαρ. Το κόκκινο χρώμα αντιστοιχεί σε χαμηλής ενέργειας ακτίνες Χ, το πράσινο ανήκει στο μεσαίο φάσμα των ακτίνων-Χ, ενώ οι ακτίνες με τη μεγαλύτερη ενέργεια είναι χρωματισμένες μπλε. Οι αστρονόμοι πιστεύουν ότι το αντικείμενο B1509 είναι περίπου 1.700 ετών και βρίσκεται περίπου 17.000 έτη φωτός μακριά.