Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

Μετά την καταστροφή η βία

Επιβεβαιώθηκαν οι χειρότερες προβλέψεις για την κλίμακα της καταστροφής στην Αϊτή, καθώς επιβεβαιωμένα οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 150.000 μόνο στο Πορτ-ο-Πρενς. Χιλιάδες άλλοι βρίσκονται κάτω από τα συντρίμμια στην πρωτεύουσα και γύρω πόλεις.
Το Κοινοβούλιο κατέρρευσε. Το γραφείο φορολογίας κατέρρευσε. Σχολεία κατέρρευσαν. Νοσοκομεία κατέρρευσαν. Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε ότι τα γραφεία της κατέρρευσαν.
Αμέτρητα κτήρια -γραφεία, ξενοδοχεία, καταστήματα, κυβερνητικά κτήρια, ακόμα και του ΟΗΕ- που έχουν καταρρεύσει στην πρωτεύουσα Πορτ Ο Πρενς, η οποία θυμίζει πόλη-φάντασμα. Έχει καταρρεύσει ακόμα και μεγάλο μέρος του προεδρικού μεγάρου.
 
Η καταμέτρηση των νεκρών βασίζεται στις σορούς που έχουν περισυλλεγεί και ταφεί ομαδικά εντός και στα περίχωρα του Πορτ-ο-Πρενς από κρατική εταιρεία.
Στον απολογισμό δεν περιλαμβάνονται χιλιάδες σοροί που δεν έχουν ανασυρθεί από τα συντρίμμια στην πρωτεύουσα και σε άλλες πόλεις που έχουν πληγεί βαρύτατα από το σεισμό, ούτε και τα θύματα που αποτρεφρώθηκαν από συγγενείς τους.
«Κανείς δεν γνωρίζει πόσοι είναι θαμμένοι στα ερείπια, 200.000, 300.000; Κανείς δεν γνωρίζει τον τελικό απολογισμό» δήλωσε η υπουργός Μεταφορών της Αϊτής.
Η αναζήτηση επιζώντων από το σεισμό της 12ης Ιανουαρίου έχει πλέον διακοπεί .
Χιλιάδες είναι οι αγνοούμενοι, μεταξύ των οποίων και υπάλληλοι του ΟΗΕ.
Περίπου 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν μείνει δίχως στέγη και τουλάχιστον τρία εκατομμύρια έχουν επηρεαστεί από τον καταστροφικό σεισμό. Όλη η πρωτεύουσα είναι στο σκοτάδι, χιλιάδες άνθρωποι είναι στους δρόμους, δεν έχουν πού να πάνε .Περισσότεροι  από 130.000 άνθρωποι έχουν μετεγκατασταθεί από τις Αρχές εκτός του Πορτ-ο-Πρενς.
Η κατάσταση έχει ξεφύγει . Σα να μην έφτανε η κατάληψη της χώρας από 8.000 αμερικανούς στρατιώτες, αστυνομικοί ανοίγουν πύρ  με το παραμικρό .
Η αϊτινή αστυνομία πυροβόλησε δύο άνδρες που κουβαλούσαν πέντε σακιά ρύζι χτές , σκοτώνοντας τον έναν από τους δύο, μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.
Στην σκηνή υπήρχαν κάμερες του CNN που έδειξαν τον έναν άνδρα να ξεψυχά και τον άλλο να είναι σοβαρά τραυματισμένος στην πλάτη από τις σφαίρες των αστυνομικών.
Εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας δήλωσε στο CNN ότι οι δύο άνδρες είχαν κλέψει τα πέντε σακιά ρύζι, αντίθετα όμως ο ύποπτος που επέζησε ανέφερε ότι τα σακιά είχαν πέσει στο δρόμο γιατί το φορτηγό που τα μετέφερε ήταν ασφυκτικά γεμάτο και ο οδηγός του οχήματος τους τα χάρισε.
Πάντως άνθρωποι που ήταν παρόντες στο γεγονός καθώς και μαγαζάτορες που τους γνώριζαν είπαν ότι οι δύο άνδρες δεν ήταν κλέφτες.
Αναπάντητο παρέμεινε και το ερώτημα του CNN εάν έχει δοθεί στους αστυνομικούς εντολή να πυροβολούν υπόπτους για κλοπές στην ισοπεδωμένη από τον σεισμό πρωτεύουσα της Αϊτής στην οποία δύο εκατομμύρια άστεγοι και πεινασμένοι πολίτες περιφέρονται ανάμεσα στα χαλάσματα, φανερά θυμωμένοι για το κλίμα αστυνομοκρατίας και την έλλειψη ουσιαστικής κρατικής βοήθειας.