Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Σάββατο 25 Ιουνίου 2016

Μήπως ο άντρας σου σε κατηγορεί συνέχεια;

Τρόποι καταπολέμησης των κατηγοριών του συζύγου σου, υπό το φως των Γραφών.

1.  Πρώτα απ’ όλα, όσο κι αν είσαι θυμωμένη με τις ρητορικές του κατηγορίες, ξεκίνα με το να αναρωτηθείς αν ο σύζυγός σου έχει κάποιο δίκιο. Όσο δύσκολο κι αν είναι για μια γυναίκα να το παραδεχτεί, ο άντρας της είναι μόνο ένας από τους πολλούς ανθρώπους που ο Θεός χρησιμοποιεί για να τη βελτιώσει και να την κάνει να μοιάζει πιο πολύ σ’ Αυτόν. Ίσως ο άντρας σου βλέπει κάτι μέσα σου που πρέπει να αλλάξει προς το καλύτερο για να δοξαστεί ο Θεός και να υπηρετηθεί το σώμα Του. Αν είναι έτσι, κατάπιε απαλά την υπερηφάνεια σου, ζήτα συγγνώμη και όταν είσαι έτοιμη να το κάνεις, ζήτησε από το σύζυγό σου να σου δώσει μερικά συγκεκριμένα παραδείγματα για το πώς θα μπορούσες να χειριστείς καλύτερα την κατάσταση.


Παρ.ιε:31 Το ωτίον, το οποίον ακούει τον έλεγχον της ζωής, διατρίβει μεταξύ των σοφών.

        2.     Πριν απαντήσεις, αναρωτήσου, «είναι ο άντρας μου πραγματικά απογοητευμένος μαζί μου ή με κάτι άλλο;»  Σίγουρα, θα έχει συμβεί πολλές φορές, ο σύζυγός σου να γυρίσει σπίτι από τη δουλειά, πολύ απογοητευμένος, και να το βγάλει όλο πάνω σου.  Αυτό που αρχικά σε πλήγωσε, αν το καλοεξετάσεις, θα δεις ότι στην πραγματικότητα είναι φιλοφρόνηση – ήσουν η μόνη που ένιωθε άνετα να μοιραστεί την απογοήτευσή του. Ενώ οι ενέργειές του δεν ήταν χωρίς αμαρτία, μπορείς να μάθεις σε τέτοιες περιπτώσεις να του δίνεις χώρο για λίγο και όταν νομίζεις ότι έχει ηρεμήσει, να τον ρωτήσεις ευγενικά «πώς ήταν η μέρα σου;» ή «υπάρχει κάτι απογοητευτικό που μπορώ να βοηθήσω»;  Κατά κανόνα, η κατάσταση αρχίζει γρήγορα να διαλύεται, καθώς αρχίζει να λέει όλα όσα έγιναν στη δουλειά του.

Ιακ.α:19 Λοιπόν, αδελφοί μου αγαπητοί, ας είναι πας άνθρωπος ταχύς εις το να ακούη, βραδύς εις το να λαλή, βραδύς εις οργήν·

      3.     Αντιμετώπισε την κατηγορία του με μια αμέριμνη απάντηση. Αυτό θα ελαφρύνει το κλίμα και για τους δυο σας, αφού πιθανόν να είσαι κι εσύ απογοητευμένη με τον εαυτό σου, όπως ο άντρας σου, αν όχι περισσότερο. Για παράδειγμα, την επόμενη φορά που θα κάψεις το φαγητό, μπορείς να σκάσεις ένα χαμόγελο που θα λέει κάτι σαν: «άκουσα ότι τα ξεροψημένα φαγητά είναι πιο νόστιμα, και σκέφτηκα να το δοκιμάσω. Τι γνώμη έχεις;».  Μετά, θα μπορούσες να ζητήσεις συγγνώμη, αν χρειαστεί, και ήρεμα βρες μια εναλλακτική λύση φαγητού.

Παρ.ιε:13 Καρδία ευφραινομένη ιλαρύνει το πρόσωπον· υπό δε της λύπης της καρδίας καταθλίβεται το πνεύμα.

4.     Μην μιλήσεις αμέσως. Περίμενε να ηρεμήσεις και μετά ευγενικά ζήτα συγνώμη από τον σύζυγό σου, αν χρειάζεται, και κουβέντιασε μαζί του πως αισθάνθηκες μ' αυτό που σου είπε (και τον τρόπο που στο είπε.

Παρ.ιθ:11 Η φρόνησις του ανθρώπου συστέλλει τον θυμόν αυτού· και είναι δόξα αυτού να παραβλέπη την παράβασιν.

5.     Την επόμενη φορά που ΕΣΥ θα είσαι έτοιμη να επισημάνεις ένα λάθος του συζύγου σου, προσπάθησε να γίνεις το παράδειγμα σ’ αυτόν, πως θα ήθελες να σου φέρεται. Μπορεί να πάρει χρόνο, αλλά μην εκπλαγείς όταν δεις τον άντρα σου τελικά να αλλάζει σ’ αυτό το θέμα.

Μάρκ.ιβ:31 Και δευτέρα ομοία, αύτη· Θέλεις αγαπά τον πλησίον σου ως σεαυτόν. Μεγαλητέρα τούτων άλλη εντολή δεν είναι.

Τελικά, επίτρεψέ μου να πω απλά ότι, εάν βρίσκεσαι συνεχόμενα σ’ ένα περιβάλλον καταχρηστικής ομιλίας, όπου οι κατηγορίες είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση, θα σε συμβούλευα να βρεις τον ποιμένα σου, αν όχι μαζί, μόνη σου, για να ξεπεραστεί αυτό το εμπόδιο στο γάμο σας.  Είμαστε όλοι παντρεμένοι με αμαρτωλούς ανθρώπους και όλοι έχουμε τις αδυναμίες μας, αλλά η κακοποίηση δεν είναι ποτέ αποδεκτή, άσχετα με τις περιστάσεις. Μην αφήσεις την θλίψη να σε καταβάλει, προσεύχου, ζήτα βοήθεια, και ίσως ο Θεός σου δείξει τη σανίδα σωτηρίας που χρειάζεσαι εσύ και ο γάμος σου, για τη δόξα Του.