Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

Χριστιανός επαγγελματίας



Σε γενικές γραμμές στην εποχή μας στερούμαστε καλών επαγγελματιών. Σε μια εποχή που οι περισσότερες εργασίες γίνονται με προχειρότητα, προχειροδουλειές, ο Θεός θέλει να πάμε κόντρα όχι μόνο στο ρεύμα του κόσμου, αλλά και κόντρα σ' αυτό το ρεύμα της άτσαλης, απρόσεχτης, επιπόλαιης εργασίας.

ΠΩΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΣΑΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΝΑ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ:

 ΩΣ ΣΕΑΥΤΟΝ

Μας δίνει ο Κύριος την ευκαιρία μέσα απ' την εργασία να εφαρμόσουμε μία από τις πιο σημαντικές εντολές Του: Θα αγαπάς τον πλησίον σαν τον εαυτό σου (Μάρκ.ιβ:31). Καλούμαστε σαν χριστιανοί επαγγελματίες να εφαρμόσουμε την εντολή αυτή και στο χώρο της δουλειάς μας. Δηλαδή:


·        Κάνω ότι κάνω σαν να το έκανα σε μένα ή σε κάποιο αγαπητό μου πρόσωπο (στους γονείς μου, στα παιδιά μου).
·        ΑΓΑΠΑ ΤΟΝ ΠΛΗΣΙΟΝ ΣΟΥ ΣΑΝ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ. Καθημερινά. Και στην δουλειά. Είναι εντολή. Τι θα ήθελες για τον εαυτό σου.
·        Να μην κάνουμε στον άλλο ότι δεν θα θέλαμε να κάνουν σε μας.

Ν’ αντιμετωπίζουμε τα περιστατικά με σοβαρότητα και προσοχή. Αν κάτι φαίνεται από την αρχή ότι δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε, ίσως υπάρχουν πιο ειδικοί από μας, να μην δειλιάζουμε να συστήσουμε κάποιον άλλο που ξέρουμε. ΤΙ ΘΑ ’ΘΕΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ;  Και πάλι βλέπουμε την αρχή αυτή που πρέπει να διακρίνει έναν χριστιανό επαγγελματία:  ΩΣ ΣΕΑΥΤΟΝ
           
Κι ο λόγος του Θεού ανεβάζει ακόμη πιο ψηλά τον πήχη:

 ΩΣ ΕΙΣ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ

Και κάθε τι, ό,τι αν κάνετε, να το εργάζεστε από ψυχής, σαν στον Κύριο, και όχι σε ανθρώπους (Κολ.γ:23). ΟΤΙ ΑΝ ΠΡΑΤΤΕΤΕ κάθε τι, (ΕΝ ΛΟΓΩ Ή ΕΝ ΕΡΓΩ) δηλ. και στη δουλειά, ΠΡΑΤΤΕΤΕ ΩΣ ΕΙΣ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ. Αυτό το να πράττω ΩΣ ΕΙΣ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ και όχι σε ανθρώπους είναι πραγματικά συγκλονιστικό.
·        Πιστεύω ότι ο Θεός θέλει απ' τα παιδιά Του να κάνουν ότι μπορούν καλύτερο και στη δουλειά τους.
·        Για το χριστιανό επαγγελματία το μέτριο δεν είναι αρκετό. Δεν θα πρέπει να ικανοποιείται με κάτι άλλο, παρά μόνο με το καλύτερο. Αυτό ταυτόχρονα συνιστά έναν καλό επαγγελματία.

Άρα, "Η ΣΧΕΣΗ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟ ΘΕΟ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΘΕΤΙΚΑ ΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΜΑΣ ΖΩΗ"



ΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΣΑΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ (στη σχέση μας με το Θεό):

Πρώτα απ’ όλα μας λεει ο λόγος του Θεού: θα αγαπήσεις Κύριο το Θεό σου με όλη την καρδιά σου, με όλη την ψυχή σου, με όλη τη διάνοιά σου και με όλη τη δύναμή σου. Γι αυτό θα πρέπει να έχουμε:
                                   
 ΣΩΣΤΕΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ

Πίσω από ένα πετυχημένο επαγγελματία κατά κόσμο συνήθως κρύβεται πολύ σκληρή δουλειά. Πίσω από ένα χριστιανό επαγγελματία, εκτός απ' τη σκληρή δουλειά θα πρέπει να κρύβεται ο Ίδιος ο Ιησούς Χριστός, οι αρετές του Χριστού: ταπεινό πνεύμα, ειλικρίνεια, σωστές προτεραιότητες...  Τα πρώτα πράγματα στη πρώτη θέση. "Ζήτησε πρώτα τη βασιλεία του Θεού και την δικαιοσύνη αυτού και όλα τα άλλα θα προστεθούν". Κι ανάμεσα σ' αυτά που ο Θεός προσθέτει θα' ναι και μια πετυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία.

·        Ο Θεός λέει στο Δευτ.κη:12 "Ευλογημένα.... θα είναι και τα έργα των χεριών σου" και ότι ο Κύριος θ' ανοίξει για σένα τον αγαθό θησαυρό Του ... για να ευλογεί όλα τα έργα των χεριών σου,

·        και στις Παρ.κβ:29 ότι αν είμαστε καλοί στη δουλειά μας θα παρασταθούμε μπροστά σε σημαντικά πρόσωπα. "Είδες άνθρωπο επιτήδειο στα έργα αυτού, αυτός θα παρασταθεί μπροστά σε βασιλιάδες".
           
 ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΘΕΟ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ

Υπάρχουν πολύ καλοί επαγγελματίες που δεν είναι χριστιανοί. Είναι συνάδελφοι που εργάζονται με συνέπεια και υπευθυνότητα. Κι αυτοί όπως κι εμείς, προσπαθούν, ενημερώνονται, βελτιώνονται, μελετούν βιβλία, άρθρα, περιοδικά...

Όμως εμείς έχουμε κάτι ακόμη: Μπορούμε να ζητούμε απ’ το Θεό να μας δίνει σοφία στην κάθε περίπτωση. Κι ο Θεός απαντά. Ζητάτε και θα σας δοθεί.

Υπάρχουν και ορισμένες καταστάσεις που ίσως χρειαστεί κάποιος μια βοήθεια, μια ιδιαίτερη έμπνευση, μια οδηγία απ' το Θεό, φώτιση.

Αυτό είναι ένα από τα ατού του χριστιανού επαγγελματία. Αρκεί να είμαστε συνεπείς στην πνευματική μας ζωή, υπάκουοι στο Θεό, σε συνεργασία με το Θεό και να 'χουμε όπως έχουμε ήδη πει, κάνει το μέρος μας, μελέτη, ενημέρωση....

Στην Α Κορ.γ:9 αναφέρει ότι είμαστε συνεργοί του Θεού. Όταν λεει ότι είμαστε συνεργάτες δικοί Του έχω την αίσθηση ότι δεν αναφέρεται μόνο στο έργο Του, αλλά σε όλες τις εκδηλώσεις της ζωής μας, κατά συνέπεια και στην εργασία, μιας και όλα πρέπει να είναι για τη δόξα Του.

 ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΘΕΟ ΣΤΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ

Ο χώρος εργασίας μας είναι ένας άμβωνας. Κι εκεί ο Θεός μας καλεί να δώσουμε τη μαρτυρία μας. Άλλοι πηγαίνουν στα πέρατα της γης για να ευαγγελίσουν ψυχές. Εμάς ο Θεός μας τις στέλνει στο χώρο μας.

·        Να θυμόμαστε πάντα ότι οι πελάτες μας μπορούν να κερδίσουν πολύ περισσότερα από μας. Κι αυτό που μπορούν να κερδίσουν εκτός απ' τη δουλειά, είναι η σωτηρία της ψυχής τους. Πρώτα είμαστε χριστιανοί και μετά επαγγελματίες.
·        Με κάποιο τρόπο να τους δώσουμε αυτό το μεγάλο μυστικό που κατέχουμε - τον Ιησού Χριστό.
·        Με ημερολόγια χριστιανικά, ένα CD με κήρυγμα ή ύμνους.
·        Μπορούμε ακόμη να δίνουμε Καινές Διαθήκες.
·        Ακόμη καλό είναι στο γραφείο ή στο μαγαζί να ακούγονται χριστιανικοί ύμνοι.
·        Όλα αυτά πρέπει πάντοτε να είναι κάτω απ' την οδηγία του Θεού και στο θέλημα του Θεού.
·        Ίσως δεν είναι πάντοτε κατάλληλη η ώρα για ευαγγελισμό.  

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΟ ΑΝ ΤΟ ΘΕΛΗΣΟΥΝ, ΑΛΛΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙ ΚΑΙ ΜΙΑ ΣΩΣΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΔΟΞΑΖΕΤΑΙ Ο ΘΕΟΣ.    
           

ΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΣΑΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ (στη σχέση μας με τους πελάτες)

 ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑ

Ένα απ' τα βασικά χαρακτηριστικά που θα πρέπει να μας διακρίνει είναι η ειλικρίνεια.

·        Λουκ.η:43 "Και μια γυναίκα που για 12 χρόνια έπασχε ... η οποία δαπάνησε σε γιατρούς ολόκληρη την περιουσία της, δεν μπόρεσε να θεραπευτεί από κανένα".
·        Είναι αλήθεια ότι κάποιες φορές "ανθρωπίνως" είναι αδύνατον να γίνει κάτι. Όμως θα πρέπει να είμαστε ειλικρινείς με τους πελάτες. Δεν είναι ανάγκη να δαπανήσουν όλη τους την περιουσία και αποτέλεσμα να μην υπάρχει.

Αν θέλουν να πάρουν οι πελάτες την ευθύνη, το ρίσκο; Απ' την αρχή θα πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι για το τι μπορεί να συμβεί:
ü πιθανά αποτελέσματα
ü να ξέρουν πόσο μπορεί να στοιχίσει.

·        Αναφέροντάς μας ο ευαγγελιστής Μάρκος το περιστατικό της αιμορροούσας μας λεει ότι όχι μόνο ξόδεψε όλη της την περιουσία στους γιατρούς αλλά ότι έγινε πολύ χειρότερα.
·        Ο ευαγγελιστής Λουκάς, ο γιατρός, περιορίζεται στο να πει απλά ότι δεν μπόρεσε κανένας να την θεραπεύσει.

 ΣΧΕΣΗ ΑΜΟΙΒΑΙΑΣ ΩΦΕΛΙΜΟΤΗΤΑΣ

Η ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΜΑΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΜΟΙΒΑΙΑ:

·        Να κερδίσουμε εμείς αλλά να δώσουμε έμφαση, σημασία, πιο πολύ ίσως, στο να κερδίσουν αυτοί από μας. Αυτό ξέρετε θα εκτιμηθεί. (Κι ο Κύριος θα μας συστήσει.)
·        Είναι καλό να πηγαίνουμε μπροστά για την εποχή μας (να αφήσουν οι δουλειές μας εποχή).
·        Μια σωστή εργασία που θα μένει στο χρόνο είναι μια πολύ καλή μαρτυρία.

 ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ
                       
·        Θα πρέπει να είμαστε ευαίσθητοι σχετικά με το τι ζητούν οι πελάτες μας (στην συγκεκριμένη περίπτωση, για ποιο λόγο θέλουν κάτι, πόσο σημαντικό είναι γι αυτούς).... ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΤΟΥΣ.
·        Ίσως χρειαστεί κάποια φορά να χάσουμε λίγο απ’ την ξεκούραση, τον ύπνο μας, αν πρόκειται να ανακουφίσουμε κάποιους απ’ τη δυσκολία.

 ΥΠΟΜΟΝΗ ΚΑΙ ΕΠΙΕΙΚΕΙΑ

·        Και σαν χριστιανοί και σαν επαγγελματίες μερικές φορές η διαφορά φαίνεται στο πως αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες, τις αναποδιές, μια ανάρμοστη συμπεριφορά. Και στον εκκλησιαστικό χώρο - στα πνευματικά, αλλά και στον επαγγελματικό χώρο - στη δουλειά. Πρέπει να είμαστε ειρηνικοί (όσον αφορά το μέρος το δικό μας - όσο το αφ' ημών).
·        Κι αν είναι οικονομικής φύσης πρόβλημα και η υπόθεση φαίνεται να φτάνει στα άκρα..... ίσως να χάσουμε κιόλας κάτι. Ο λόγος του Θεού μας λεει γιατί δεν αδικούμαστε μάλλον. Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε την ειρήνη του Θεού στην καρδιά μας. Κι αυτό ξέρετε δεν πληρώνεται.
·        Ή αν έχουμε κάνει κάπου λάθος, ή έχουμε κάνει λάθος εκτίμηση να κοιτάξουμε πώς μπορούμε να επανορθώσουμε, να διορθώσουμε, ακόμα και επωμιζόμενοι το κόστος.

Να ζητάμε απ' τον Θεό στην προσευχή να μας δίνει σοφία και φώτιση. Ίσως και να προσευχόμαστε να μας φυλάει ο Θεός από πονηρούς, κακούς και παράλογους ανθρώπους.

Βέβαια δεν είμαστε υπεύθυνοι για όλες όσες αναποδιές συμβαίνουν στον πελάτη. Πάντως είναι σημαντικό να δώσουμε να καταλάβουν οι πελάτες μας τους κινδύνους που εγκυμονούν όταν δεν υπακούσουν στις οδηγίες μας.

Το συμπέρασμα στο οποίο έχω καταλήξει είναι:

"ΟΣΟ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΤΟ ΘΕΟ ΝΑ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΜΕΣΑ ΜΑΣ, ΤΟΣΟ ΠΙΟ ΣΩΣΤΑ, ΠΙΟ ΥΠΕΥΘΥΝΑ ΘΑ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΜΑΣ."