Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

σαν σήμερα

31 Οκτώβρη 1517 - Αρχή νέας διαίρεσης του καθολικισμού: ο Μαρτίνος Λούθηρος θυροκολλεί τις 95 θέσεις του στον καθεδρικό ναό της Βιτεμβέργης

Οι Ενενήντα Πέντε Θέσεις για την Αποτελεσματικότητα των Εντρυφήσεων (λατ.: Disputatio pro declaratione virtutis indulgentiaru), κοινώς γνωστές ως οι Ενενήντα Πέντε Θέσεις ή απλά 95 Θέσεις, γράφτηκαν από τον Μαρτίνο Λούθηρο, με αφορμή την πρακτική των συγχωροχαρτίων, και θυροκολλήθηκαν από τον ίδιο στο καθεδρικό ναό της Βιτεμβέργης.

Με τις 95 θέσεις ο Λούθηρος κατήγγελλε την πρακτική με τα συγχωροχάρτια ως αντιχριστιανική και καλούσε τους πιστούς σε δημόσια συζήτηση για το θέμα. Θεωρούνται ευρέως, ένας βασικός καταλύτης για την προτεσταντική μεταρρύθμιση και την διάσπαση του δυτικού καθολικισμού.
Οι 95 θέσεις του Λούθηρου αναφέρονται σε συγκεκριμένες αντιλήψεις της παπικής εκκλησίας, ανασκευάζοντας πολλές από αυτές, ενώ σχολιάζουν με μεγάλο κυνισμό την πρακτική των συγχωροχαρτιών προς πώληση, δηλαδή την εξαγορά των άφεσης αμαρτιών, που αντιπροσωπεύει μια οικονομική συναλλαγή παρά μια αυθεντική μετάνοια του πιστού.